Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o cookie
Godziny otwarcia
Poniedziałek-Sobota
08:00-16:00
Centrum Ogrodnicze Urbanikowie
ul. Myślenicka 164
30-698 Kraków
T: +48 668 678 879 - Sprzedaż T:.+48 604 997 008
E: centrum@urbanikowie.pl
Centrum Ogrodnicze Urbanikowie
ul. Myślenicka 164
30-698 Kraków
Godziny otwarcia
Poniedziałek-Sobota
08:00-16:00
Centrum Ogrodnicze Urbanikowie
ul. Myślenicka 164
30-698 Kraków
T: +48 668 678 879 - Sprzedaż T:.+48 604 997 008
E: centrum@urbanikowie.pl
Centrum Ogrodnicze Urbanikowie
ul. Myślenicka 164
30-698 Kraków
Ta grupa roślin zdobywa coraz większą popularność z uwagi nie tylko na walory estetyczne, ale przede wszystkim smakowe. Łatwość uprawy sprawia, że każdy może mieć zdrowe i smaczne zioła z własnego ogródka. Zapraszamy do zapoznania się z naszą kolekcją.
Jest to roślina jednoroczna, nazywana "Królową ziół". Ma duże, aromatyczne, zielone lub bordowe liście w zależności od odmiany. Uprawiana jest z siewu lub częściej z rozsady. Liście dodajemy do potraw, zup, sosów, sałatek.
Jadalna
Preferuje stanowisko słoneczne
Osiąga wysokość 50-60cm
Nie zimuje w naszym klimacie
Jest rośliną wieloletnią, silnie krzewiącą się. Lubczyk powszechnie znany jest jako "maggi", co zawdzięcza silnemu zapachowi tej przyprawy. W dawnych wierzeniach przypisywano mu magiczną moc, uważano że dodany do potraw, przynosi szczęście w miłości. Obecnie najczęściej używany jest do zup, surówek, sałatek, sosów, farszów, mięs, zwłaszcza baraniny.
Preferuje stanowisko słoneczne
Dorasta do 150 cm
Zimuje w naszym klimacie
Jest rośliną wieloletnią, dość ekspansywną. Ceniona przede wszystkim za swój niepowtarzalny smak i aromat. Najpowszechniej używaną jest mięta pieprzowa oraz zielona, gdyż są podstawowymi składnikami past do zębów, gum do żucia, herbat ziołowych. Znamy około 30 gatunków mięt, m.in.: pomarańczowa, truskawkowa, czekoladowa, jagodowa, wonna. Używamy głównie liści, dodając je do sosów, sałatek, kompotów, drinków. Ceniona w kuchni orientalnej oraz śródziemnomorskiej.
Preferuje stanowisko słoneczne/półcieniste
Od 50 - 90 cm
Zimuje w naszym klimacie
Jest rośliną wieloletnią o lekko płożącym pokroju. Była znana już w starożytności. Ceniona ze względu na swoje aromatyczne liście. W dawnych czasach wykorzystywana jako substytut herbaty oraz tytoniu. Obecnie popularna jako przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej - dodawana do pizzy, sosów pomidorowych, makaronów. Jest także składnikiem alkoholi oraz kosmetyków.
Preferuje stanowisko słoneczne
Od 20 - 80 cm
Zimuje w naszym klimacie
Jest krzewem pochodzącym z basenu Morza Śródziemnego, słabo odpornym na mrozy. Liście są aromatyczne, cenione jako dodatek do potraw mięsnych a także alkoholi. Pamiętajmy, że w naszym klimacie jest to roślina doniczkowa, którą możemy bez problemu zimą przechowywać w domu.
Preferuje stanowisko słoneczne
Dorasta do 150 cm
Nie zimuje w naszym klimacie
Jest to roślina wieloletnia, częściowo zimozielona, nazywana również macierzanką. Znanych jest ponad 100 odmian tymianku, ale tylko ogrodowy i cytrynowy używane są jako przyprawy. Najczęściej dodawany jest do mięs, pasztetów, pieczeni, sałatek, zup oraz likierów. Ziele tymianku cytrynowego jest polecane jako napar (herbata) przeciwkaszlowy. Jego właściwości bakteriobójcze znane były już w starożytności.
Preferuje stanowisko słoneczne
Od 20 - 30 cm
W naszym klimacie słabo zimuje
Jest to roślina jednoroczna lub dwuletnia o drobnych, aromatycznych liściach. Stanowi niezbędny składnik zup fasolowych, grochowych oraz mięs. Ceniona również w kosmetyce z uwagi na słodkawy zapach. Roślina miododajna. Często mylona z oregano.
Preferuje stanowisko słoneczne
Od 30 - 50 cm
W naszym klimacie nie zimuje
Jest to roślina wieloletnia, dość ekspansywna, łatwa w uprawie. Liście o aromacie cytrynowym dodane do letnich napojów wspaniale ugaszą pragnienie. Świeże lub suszone liście polecamy również do ryb, sałatek, ogórków, kompotów, drinków. Roślina miododajna. Dawniej chętnie uprawiana w przyklasztornych ogrodach i wykorzystywana do wyrobu nalewek.
Preferuje stanowisko słoneczne
Od 60 - 100 cm
W naszym klimacie zimuje
Jest to roślina wieloletnia o kosmatych i aromatycznych liściach. Wyróżnia się gorzkawym smakiem, dlatego nie należy jej używać w dużych ilościach. Znana była już w starożytności, gdzie uchodziła za symbol zdrowia i długowieczności. Doskonale komponuje się z potrawami mięsnymi, sosami, zupami, twarogiem oraz sałatkami.
Preferuje stanowisko słoneczne
Od 30 - 60 cm
Zimuje w naszym klimacie